Ptice zimi

 Srednja vrtićka skupina „Zvjezdice“, u vrtiću Cvjetna livada, tijekom ovih zimskih mjeseci, uz mnoštvo tema i aktivnosti, dotaknula su se i teme: „Ptice zimi“.

 Djeca su s velikim interesom proučavala što se to događa sa pticama kada stigne hladno vrijeme i snijeg.
Proširivali su svoja postojeća znanja o temi, kroz razne igre i aktivnosti te uz mnoštvo neoblikovanog materijala.

 Saznali su koje sve vrste ptica postoje u našim krajevima, koje ostaju u svojim staništima, a koje pak odlaze u toplije krajeve (selice i stanarice). Na temelju novih spoznaja izradili su i prigodni plakat kojemu su često kasnije prilazili i međusobno komentirali naučeno…

 

slika1 min

 

 Usvojili su i životni ciklus ptica izrađujući gnijezda sa jajima, vlastitu knjižicu o pticama …

 

slika2 min

 

slika3 min

 

 Svoje spoznaje širili su i kroz video sadržaje i enciklopedije, likovna izražavanja, razvijajući svoju kreativnost i maštu, kroz matematičke igre čiji cilj je bio usvajanje broja i količine, prepoznavanje i imenovanje brojeva, istraživanje volumena …

 

slika4 min

 

slika5 min

 

slika6 min

 

 Istraživali su fizionomiju ptica, kako i čime se ptice hrane… kako su se pera ptica koristila nekada davno i za pisanje, stoga su djeca imala priliku kreativno se izražavati i na ovaj način, te abecedu usvajati pisanjem uz pomoć pera.

 

slika7 min

 

slika8 min

 

slika9 min

 

slika10 min

 

 Izradili su nakraju i svoje stablo u hodniku vrtića i hranilicu za ptice koju su uz pomoć odgojiteljica izvjesile u dvorištu vrtića.

 

slika11 min

slika12 min

 

 Interes za temu traje i dalje…

 

 Maja Rezo, odgojiteljica i Katarina Čuljak, odgojiteljica pripravnica